În timp ce staţiunile de pe litoralul bulgăresc sunt sufocate de beton şi aglomeraţie, încă mai există plaje sălbatice, ascunse de turişti, care nu apar în broşurile turistice. Sunt locuri neatinse, unde domneşte natura. Departe de zgomot şi agitaţie, aceste locuri oferă linişte, spaţiu şi magie.
Iată câteva dintre plajele sălbatice şi pline de farmec ale litoralului bulgăresc:
1. Karadere – aflată între staţiunile Biala şi Obzor. Fără apă sau curent, dar cu un spirit liber, este adăpostul artiştilor, yoghinilor şi surferilor. Corturile şi rulotele de aici formează o adevărată comunitate. Răsăriturile sunt spectacole fără cuvinte, valurile sunt muzică profundă, iar nopţile sunt pline de stele.
2. Irakli, aproape de satul Emona, simbol al rezistenţei ecologice, face parte din reţeaua Natura 2000. Adesea, pot fi văzuţi delfini care se întrec cu valurile. Taberele de corturi din pădure aduc un aer al anilor ’70, iar focurile de seară devin o scenă pentru chitare, conversaţii şi contemplaţie.
3. Paşa Dere, aflată la 15 km de Varna, este accesibilă doar pe un drum dificil, însă răsplăteşte prin peisaje sălbatice, dealuri şi linişte absolută. Este locul ideal pentru a privi ploile de meteoriţi, pentru camping sau pur şi simplu pentru linişte.
4. Silistar, între Sinemoreţ şi Rezovo. Fâşia de plajă este largă, nisipul, auriu, iar pădurea ajunge până la apă. Locul este încă relativ sălbatic şi oferă un sentiment de retragere şi conexiune cu natura.
5. Listi, plaja ascunsă de lângă Sinemoreţ, la care se poate ajunge doar pe jos, prin pădure, circa 40 de minute de mers. Te întâmpină liniştea, dunele, pietrele şi nisipul, fără nicio urmă de civilizaţie. Locul este sălbatic, autentic şi parcă împietrit în timp.
6. Koral, între Lozeneţ şi Ahtopol, a fost salvată de la distrugere de activişti şi acum este simbolul luptei pentru natură curată. Aici, se adună kitesurferi, tineri cu corturi şi tot mai multe familii care preţuiesc libertatea mai presus de confort.
Recomandări pentru astfel de locuri: turiştii trebuie să aibă apă şi mâncare, să nu lase gunoaie, să respecte liniştea şi proprietăţile private, zonele împădurite sau ariile protejate. Aceste plaje sunt printre ultimele adevărate din Bulgaria. Protejarea lor nu este doar o cauză ecologică, ci şi o formă de respect faţă de natură şi faţă de noi înșine.