Mormântul lui Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti cunoscut sub numele de Dracula, se află probabil în oraşul Napoli, în biserica Santa Maria la Nova – a anunţat cotidianul napolitan Il Mattino, relatând despre ipotezele unor cercetători italieni şi români.
Giuseppe Reale, directorul centrului muzeal aparţinând bisericii Santa Maria la Nova, a prezentat ultimele rezultate ale cercetărilor în ediţia online a ziarului din sudul Italiei. Directorul a subliniat: toate semnele indică faptul că mormântul din biserica napolitană conţine rămăşiţele pământeşti ale lui Vlad al III-lea, cunoscut şi sub numele de Dracula.
Cercetătorii au păreri împărţite cu privire la locul de veci al lui Vlad Ţepeş, care a trăit în secolul al XV-lea. Conform unor ipoteze, rămăşiţele lui Dracula ar fi păstrate în mănăstirea din Snagov sau în mănăstirea Comana de lângă Bucureşti, dar cercetătorii au luat în considerare şi posibilitatea ca acestea să se afle într-un mormânt din sudul Italiei.
Il Mattino urmăreşte povestea din 2014, când un grup de cercetători a identificat mormântul nobilului Mattia Ferrillo din curtea mănăstirii bisericii Santa Maria la Nova ca posibil loc de odihnă al lui Vlad Ţepeş. Descoperirea este legată de numele italienilor Raffaele şi Giandomenico Glinni, cercetători la Universitatea din Tallinn, capitala Estoniei: potrivit acestora, dragonul şi sfincşii reprezentate pe mormântul din Napoli sunt considerate simboluri care fac referire la Dracula.
Conform ipotezelor, fiica voievodului care a trăit între 1431 şi 1477, Maria Balsa a ajuns la vârsta de şapte ani la curtea din Napoli şi s-a căsătorit cu un membru al familiei Ferrillo. Astfel, tatăl ei a fost şi el înmormântat în cripta familiei Ferrillo.
Teoriile par să fie susţinute de o inscripţie misterioasă găsită pe peretele uneia dintre capelele bisericii, a cărei descifrare nu a fost încă făcută publică. Textul criptat a fost publicat în Il Mattino şi a fost descifrat, printre alţii, de Claudio Falcucci, specialist în datarea şi identificarea operelor de artă, care a considerat că inscripţia datează din secolul al XV-lea. Potrivit lui Falcucci, numele Vlad apare de mai multe ori în text.